• Nederland
  • België
  • English

Hoe en wat? Verkeersongevallen met dieren

De gevolgen van het aanrijden van wilde dieren en je verzekering

Nu sneeuw de hoger gelegen delen van het schiereiland bedekt, zitten we midden in het ski- en bergsportseizoen. In die gebieden zijn wilde dieren in overvloed aanwezig. Naar schatting gebeuren er jaarlijks 14.000 verkeersongelukken waarbij een dier betrokken is.

80 procent van deze ongevallen vindt plaats op conventionele wegen. De autonome regio's waar aanrijdingen met dieren het vaakst wordt geregistreerd, zijn Galicië, Castilla y León, Aragon en Catalonië. Vaak is nadat mensen van de eerste schrik zijn bekomen, de eerste vraag of er een claim in te dienen valt? Maar hoe? In dit artikel leggen we je uit wat je moet weten over de gevolgen van het aanrijden van wilde fauna.

Aanrijdingen met (wilde) dieren

Zoals vastgelegd in de Spaanse Verkeerswet is de bestuurder altijd verantwoordelijk voor het aanrijden van een dier. Enkele uitzonderingen op deze regel zullen we later behandelen. Daarom is het van essentieel belang dat je een autoverzekering hebt die ongevallen met huisdieren en jachtdieren dekt.

Volgens een studie van de Spaanse verkeersdienst DGT wordt 38% van de ongevallen veroorzaakt door huisdieren, met name door honden, gevolgd door jachtdieren zoals wilde zwijnen, die 33% vertegenwoordigen, door reeën met 17,5%, herten 4,2% en ten slotte vossen met 3,7%. Bij jachtdieren gaat het om groot en klein wild.

Zoals aan het begin van dit artikel genoemd, is de persoon die verantwoordelijk is voor de aanrijding de bestuurder van het voertuig. Bij twee uitzonderingen is de chauffeur echter vrijgesteld van schuld:

  1. Het overreden dier is een direct gevolg van een jachtactie die heeft plaatsgevonden in de 12 uur voorafgaand aan het ongeval: in dit geval is de persoon die verantwoordelijk is voor het land ofwel de houder van de jachtexploitatie verantwoordelijk voor de aanrijding.
  2. Wanneer het afsluitende hekwerk niet is gerepareerd of de weg niet is voorzien van de bijbehorende wegbewijzering is de eigenaar van de openbare weg verantwoordelijk.

Hond aangereden

Als je een hond hebt aangereden, zijn er twee verschillende situaties die in acht genomen moeten worden om de schuldvraag te beantwoorden.

  • De hond is aangelijnd: het hangt af van de situatie waarin het ongeluk zich voordoet. Als de persoon die verantwoordelijk is voor het ongeval de bestuurder van het voertuig is, zou hij alle kosten moeten dragen die de aanrijding met zich meebrengt. Daarom is het noodzakelijk om een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering te hebben, die u in deze gevallen dekt.
  • De hond is niet vastgebonden of begeleid: Als deze situatie zich voordoet, is de persoon die verantwoordelijk is voor het ongeval de eigenaar van het dier, zoals bepaald in artikel 1905 van het Burgerlijk Wetboek, ongeacht of het dier is ontsnapt of is kwijtgeraakt.

Wat te doen als je een dier op de weg ziet?

  • Verlaag je snelheid en vergroot de veiligheidsafstand met andere voertuigen in gebieden die zijn gemarkeerd voor het gevaar van loslopende dieren.
  • Als je een dier tegenkomt, claxonneer dan niet. Het dier kan daar bang en nerveus van worden. Passeer het langzaam en als het dier in de weg blijft staan en je er niet langs kunt, neem dan contact op met de hulpdiensten.
  • Ben je 's nachts onderweg en je ziet een dier midden op de weg, schakel dan over op dimlicht, zodat het dier niet wordt verblind. Schakel vooral je grootlicht niet in om het dier bang te maken, want de kans is groot dat het dier juist blijft staan in plaats van wegrent.

Ik heb een dier aangereden. Wat moet ik doen?

Allereerst blijf rustig. Aanrijdingen met dieren op de weg komen veel voor en nemen de laatste jaren alleen maar toe. Het eerste dat je moet doen, is je voertuig van de weg halen, je reflecterende hesje aantrekken en de gevarendriehoeken plaatsen om andere auto’s te waarschuwen. Vervolgens moet je de Guardia Civil op de hoogte stellen van wat er is gebeurd en hen laten weten waar je precies bent.

Gaat het om een hond, laat dan controleren of het dier een chip heeft. Zo ja, breng dan de eigenaar op de hoogte. Is het een jachtdier of wild dier neem dan contact op met de milieu-afdeling van de Guardia Civil (SEPRONA). Is je voertuig beschadigd, contacteer dan de pechhulpdienst.

Verzekering bij ongevallen met dieren

Houd er rekening mee dat als je een WA-verzekering hebt, de verzekeringsmaatschappij verantwoordelijk is voor de betalingen die overeenkomen met de verwondingen van de inzittenden van het voertuig, maar niet voor de reparatie van het voertuig in geval van schade. Als je allrisk verzekerd bent, zal de maatschappij alle kosten dragen.

Ga naar het blogoverzicht

Klantervaringen

10

24-05-2018
Janet Snijder

Zeker een aanrader en zeer correcte begeleiding bij de aankoop van ons appartement ... Lees verder

9

19-11-2021
John Clauws

Voor de eerste maal mijn autoverzekering nodig gehad , en vanaf de schade melding tot en met de afwerking van de claim , perfect , correct en vlug afgewerkt door het team van Hypotienda , een dikke pluim... Lees verder

10

14-08-2018
Gerda Goezinne

klasseverzorging in hospiten Rambla, zelfs voor 2 personen!... Lees verder

8

20-04-2018
J. Bakker

Mijn hond moest een operatie ondergaan en om het geld weer van de verzekering terug te krijgen ben ik uitermate goed geholpen door Hypotienda. Zelfs het vragen naar het welzijn van hond bleef niet achterwege,... Lees verder

9

15-11-2021
Derycke Greet

Dank voor het voor ons op te nemen, heel erg ondersteunend. Klant vriendelijk, luisterend, begrip. Top!, ... Lees verder

10

31-01-2020
Arie Hermans en Miriam Quaedvlieg

Dit is hoe het overal zou moeten gaan. Vlotte communicatie, goede service en zeer klantvriendelijk. We gaan jullie zeker aanbevelen. ... Lees verder

9

27-06-2018
Jan van Barneveld

Fijn bedrijf en gemakkelijk in de NL taal.... Lees verder

8

20-04-2018
Rien Moonen

Bedankt voor de snelle service, met betrekking tot mijn auto X5, uiteraard was het een domme fout van mij, maar de sleepdienst was perfect op de afgesproken tijd aanwezig, alles was in no time geregeld, Nogmaals... Lees verder

10

25-10-2018
Nicole Mesker

Wat hypotienda voor mij zo goed maakt is dat ze snel reageren en enorm behulpzaam zijn. Ook is iedereen altijd erg vriendelijk. Enorm bedankt voor de goede zorgen!... Lees verder

10

27-06-2018
Helen Peterse

Vriendelijke en behulpzame medewerkers. Ik beveel Hypotienda regelmatig aan. Handig om in je eigen taal te kunnen worden geholpen en niet zelf alle kleine lettertjes te hoeven lezen.... Lees verder

9

10-01-2018
J.Pleijte - Teulada - Alicante

In november werd ons huis getroffen door een bliksemschade, waardoor de printer van de automatisch garagepoort werd vernietigd. Contact opgenomen met de schadeafdeling van Hypotienda, waarbij ik o.a. heb... Lees verder

10

03-07-2018
Cynthia leblon

Goed... Lees verder

9

01-07-2018
clauws john

Handig om in eigen taal te kunnen communiceren.... Lees verder

× Home Over ons Verzekeringen A-Z Offerte Nieuws Klantervaringen Schade melden Hypotheken Blog Contact Links
Home

Hulp nodig?

Heeft u vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!