• Nederland
 • België
 • English

Alles over zero-emissiezones in Spanje.

Spanje zet grote stappen richting schonere lucht en een duurzamere toekomst. Een essentieel element in deze strategie is de invoering van zones met lage emissie, in het Spaans ook wel "Zonas de Bajas Emisiones" (ZBE's) genoemd. Dit zijn aangewezen stadsgebieden waar de toegang voor voertuigen wordt beperkt op basis van hun uitstootniveau. Hiermee krijgen schonere vervoersopties prioriteit en wordt een gezondere omgeving gecreëerd voor zowel bewoners als bezoekers.

Deze uitgebreide gids voorziet u van alle essentiële informatie over ZBE's in Spanje. We duiken in de huidige situatie, onderzoeken de mogelijke impact op bestuurders en bieden praktische tips om uw reis door Spaanse steden soepel te laten verlopen.

Het ZBE-landschap in Spanje: een dynamische overgang

Het landelijke project voor zones met lage emissie van de Spaanse Dirección General de Tráfico (DGT) is nog in de implementatiefase, maar afzonderlijke steden hebben al het initiatief genomen om hun eigen ZBE-regelgeving op te stellen. Vanaf april 2024 moeten de meeste Spaanse steden met meer dan 50.000 inwoners, en sommige met meer dan 20.000 inwoners met een hoge luchtvervuiling, ZBE's invoeren. De verwachting is dat deze binnenkort worden geïmplementeerd, waardoor er in heel Spanje een snel uitbreidend netwerk van ZBE's ontstaat.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke stad zijn eigen ZBE-regels mag bepalen. De grootte van het beperkte gebied, de toegangsbeperkingen op basis van milieustickers en de vrijstellingen voor inwoners of specifieke voertuigcategorieën kunnen allemaal verschillen.

Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden:

 • ZBE-zones: De ZBE kan het hele stadscentrum, specifieke wijken of aangewezen straten omvatten.
 • Milieustickers: Spanje hanteert een systeem van DGT-milieustickers, waarbij voertuigen worden ingedeeld op basis van hun uitstoot (Cero Emisiones - emissievrij, Eco, B, C, Geen label). De toegang tot de ZBE is afhankelijk van het label op uw voertuig.
 • Beperkingen: Voertuigen met lagere emissielabels (Cero Emisiones en Eco) ondervinden weinig beperkingen, terwijl oudere, meer vervuilende voertuigen (geen label) mogelijk volledig worden geweerd uit de ZBE, met uitzondering van inwoners of specifieke situaties.
 • Boetes: Het negeren van de ZBE-reglementen kan leiden tot hoge boetes. Het is dus essentieel dat uw voertuig voldoet aan de voorschriften van de betreffende stad.
 • Borden: ZBE's worden meestal aangegeven met de onderstaande borden.

Het DGT-milieustickersysteem begrijpen

Het DGT-milieustickersysteem deelt voertuigen in op basis van hun Europese emissienormen. Laten we elke categorie en de gevolgen ervan voor de toegang tot ZBE's bekijken:

 • Topklasse - Blauwe sticker (Etiqueta 0 Emisiones):
  • Elektrische voertuigen en hybrides met een elektrische actieradius van meer dan 40 km - Deze voertuigen hebben over het algemeen ongehinderde toegang tot ZBE's.
 • Milieuvriendelijk - Half-Groene Half-Blauwe sticker (Etiqueta Eco):
  • Plug-in hybrides (minder dan 40 km elektrische actieradius), aardgasvoertuigen, LPG-voertuigen - Over het algemeen goede toegang tot ZBE's, met mogelijke beperkingen. De toegang tot ZBE's voor Eco-voertuigen kan variëren afhankelijk van de regelgeving van de betreffende stad.
 • Voldoet aan de norm - Groene sticker (Etiqueta C):
  • Benzine auto's (vanaf 2006), diesel auto's (vanaf 2015+), sommige vrachtwagens (vanaf 2014+) - Kunnen tijdens hoge luchtvervuiling of in specifieke zones te maken krijgen met beperkingen in ZBE's.
 • Oudere voertuigen - Gele sticker (Etiqueta B):
  • Benzine auto's (2001-2005), diesel auto's (2006-2015), sommige vrachtwagens (2006-2013) - Deze categorie heeft doorgaans de meest beperkte toegang tot ZBE's, met mogelijke vrijstellingen voor inwoners of specifieke situaties.
 • Geen label: De overige 50% van de voertuigen, de meest vervuilende categorie, komt niet in aanmerking voor een label vanwege hun niet-naleving van de emissienormen. Deze voertuigen kunnen te maken krijgen met aanzienlijke beperkingen of zelfs een volledig verbod op toegang tot ZBE's.

Blijf geïnformeerd: essentiële informatiebronnen

Het is voor bestuurders die door Spaanse steden rijden cruciaal om op de hoogte te blijven van de laatste ZBE-regelgeving. Hier zijn enkele bronnen die u kunnen helpen:

 • Officiële websites van gemeenteraden: De website van elke gemeenteraad zou gedetailleerde informatie moeten bieden over hun ZBE, inclusief kaarten van het beperkte gebied, toegangsregels en mogelijke vrijstellingen.
 • DGT-website voor milieustickers: Op deze website kunt u online de DGT-milieusticker van uw voertuig controleren door uw Spaanse kentekennummer in te voeren: https://www.dgt.es/nuestros-servicios/tu-vehiculo/tus-vehiculos/distintivo-ambiental/

Praktische overwegingen

Met de toenemende aanwezigheid van ZBE's, leest u hier hoe u een soepele en conforme reis kunt garanderen:

 • Onderzoek ZBE-regelgeving: Voordat u aan uw reis begint, onderzoek de ZBE-regelgeving in de steden die u van plan bent te bezoeken. Begrijp de grootte van het beperkte gebied, de toegangsbeperkingen voor de milieusticker van uw voertuig en eventuele vrijstellingen.
 • Controleer uw DGT-label: Controleer de milieusticker van uw voertuig en zorg ervoor dat het voldoet aan de regelgeving van de steden op uw reisroute. Als u het niet zeker weet, overweeg dan om een DGT-sticker aan te schaffen als uw voertuig hiervoor in aanmerking komt. Stickers kunnen tegen een kleine vergoeding (€5) worden gekocht bij Spaanse postkantoren (Correos).
 • Overweeg alternatief vervoer: ZBE's zijn een dwingende reden om binnen steden alternatieve vervoersopties te overwegen, zoals openbaar vervoer, fietsen of elektrische scooters. Veel steden beschikken over uitstekende openbaar vervoersnetwerken en het verkennen van een stad op de fiets kan een unieke en leuke ervaring zijn.

Blik op de toekomst: de ontwikkeling van ZBE's in Spanje

Het ZBE-landschap in Spanje is dynamisch en steeds in ontwikkeling. Naarmate het landelijke DGT-project vordert, kunnen we verdere standaardisering van wetgeving in verschillende steden verwachten. Technologische vooruitgang op het gebied van schonere voertuigtechnologie en infrastructuur, gecombineerd met een groeiend maatschappelijk bewustzijn, zullen er waarschijnlijk toe leiden dat ZBE's in de toekomst nog breder worden ingezet.

Hier zijn enkele extra punten om te overwegen:

 • Impact op toerisme: ZBE's kunnen een uitdaging vormen voor mensen die met oudere voertuigen rijden. Veel steden bieden echter uitstekende openbaar vervoersopties en autoverhuurbedrijven hebben steeds vaker elektrische en hybride voertuigen in hun wagenpark om tegemoet te komen aan mensen die op zoek zijn naar een duurzamere optie.
 • Buitenlandse voertuigen: Voor voertuigen geregistreerd in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Denemarken is er een equivalentietabel die hun respectieve emissie stickers koppelt aan de DGT-milieustickers. Dit betekent dat voertuigen uit deze landen met de juiste sticker over het algemeen toegang kunnen krijgen tot ZBE's zonder een Spaanse sticker.

Helaas is er op dit moment geen equivalentietabel voor Nederlandse of Belgische stickers. Dit betekent dat voertuigen die in deze landen zijn geregistreerd, niet kunnen vertrouwen op hun bestaande stickers om toegang te krijgen tot Spaanse ZBE's. U kunt het volgende doen:

 • Controleer de ZBE-regelgeving voor specifieke steden: Controleer vóór vertrek de ZBE-regelgeving voor elke stad die u van plan bent te bezoeken. Sommige steden hebben mogelijk hun eigen beleid voor buitenlandse voertuigen, waardoor mogelijk toegang wordt verleend op basis van de werkelijke emissienormen van het voertuig.
 • Overweeg een tijdelijke vergunning: Sommige Spaanse steden bieden tijdelijke vergunningen aan voor bezoekers waarvan de voertuigen niet over de vereiste DGT-milieusticker beschikken. Deze vergunningen kunnen voor een beperkte periode geldig zijn en tegen betaling worden verstrekt. Raadpleeg de gemeenteraad voor meer informatie.
 • Plan alternatieve routes

Conclusie

ZBE's transformeren de mobiliteit in Spanje, en promoten schonere lucht en een gezondere omgeving. Door geïnformeerd te blijven en vooruit te plannen, kunt u deze veranderingen met gemak navigeren en bijdragen aan een duurzamere toekomst voor Spanje.

Hypotienda zet zich in om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot ZBE's. Bezoek onze website of neem contact op voor meer informatie en begeleiding. Onthoud, een goede planning draagt in hoge mate bij aan een soepel en plezierig verblijf in Spanje.

Ga naar het blogoverzicht

Klantervaringen

10

30-01-2020
D.van den Brink

Ik had voortdurend contact met Evita, correcte en snel offerte, snel antwoord op mijn vragen. Mooie prijs voor een uitgebreide en goede verzekering. Ik zeg doen bij Hypotienda... Lees verder

8

23-04-2018
Diane Kreffer

Dankzij goed contact, service, duidelijke afhandeling binnen 14 dagen een nieuw badscherm besteld en geplaatst!! Helemaal Top!! Diane... Lees verder

9

18-08-2020
Jaap

Fantastisch op weg geholpen door vooral Evita. Voelt als serieus te worden genomen en dat geeft vertrouwen.... Lees verder

10

24-05-2018
Dr. Jurjen Gazendam

Nog toelichting na “Douze Points” ?? ... Lees verder

9

18-08-2018
Wilko Heesakkers

De dames zijn SUPER klantvriendelijk en communiceren meer dan voortreffelijk, grote complimenten aan het TEAM, namens Eric Clijnk en Wilko Heesakkers... Lees verder

10

27-06-2018
Helen Peterse

Vriendelijke en behulpzame medewerkers. Ik beveel Hypotienda regelmatig aan. Handig om in je eigen taal te kunnen worden geholpen en niet zelf alle kleine lettertjes te hoeven lezen.... Lees verder

9

13-04-2018
Marjon

Onze complimenten aan Hypotienda en Sandra Thissen omtrent de schade afhandeling van onze kapotte kookplaat. Zeer goede service en bemiddeling met de schade expert van Reale verzekering, die ook heel meewerkend... Lees verder

9

31-05-2018
Linda van der Hoeven

Erg fijn contact gehad met Cindy, deskundige zorgverzekering. Vakkundig en snel geholpen! ... Lees verder

10

22-11-2018
Brian

Altijd netjes en duidelijke uitleg ook als je iets niet meteem begrijpt.... Lees verder

10

31-01-2020
Arie Hermans en Miriam Quaedvlieg

Dit is hoe het overal zou moeten gaan. Vlotte communicatie, goede service en zeer klantvriendelijk. We gaan jullie zeker aanbevelen. ... Lees verder

9

27-06-2018
Els Dirven

Wij zijn zeer tevreden en hebben al verschillende andere mensen naar Hypotienda verwezen. Goede en snelle afwerking van schade geval.... Lees verder

9

19-11-2021
John Clauws

Voor de eerste maal mijn autoverzekering nodig gehad , en vanaf de schade melding tot en met de afwerking van de claim , perfect , correct en vlug afgewerkt door het team van Hypotienda , een dikke pluim... Lees verder

9

12-06-2018
Vincent Claessens

Naast dat het erg aangenaam is om in het Nederlands te kunnen communiceren over zakelijke aspecten, om elkaar goed te begrijpen, is ons vooral de enorme klant- en servicegerichte benadering opgevallen.... Lees verder

× Home Over ons Verzekeringen A-Z Offerte Nieuws Klantervaringen Schade melden Hypotheken Blog - Artikelen Contact Links Link Tree
Home

Hulp nodig?

Heeft u vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!